середу, 16 лютого 2011 р.

16.02.2011р. Б. / Поменшало українців, які називають Росію братньою країною, - опитування

прозріння

Згідно з даними дослідження, оприлюдненими у вівторок на прес-конференції у Києві, спостерігається падіння динаміки оцінки станів двосторонніх міждержавних відносин. Якщо у грудні 2010 року 58% українців називали двосторонні відносини як хороші і добросусідські, то в лютому поточного року таких людей 50%.


У грудні 2010 року Росію називали братньою країною 30% українців, у лютому 2011 року - 27% опитаних, - інформує ТСН.


При цьому 33% опитаних відповіли, що вважають міждержавні відносини між двома країнами настільки хорошими, наскільки і поганими, 13% - вважають їх в цілому напруженими, поганими, а 5% - не змогли відповісти на це запитання.


Водночас респондентам було поставлено запитання, як вони відносяться до президента Росії Дмитра Медведєва і прем’єр-міністра цієї країни Володимира Путіна.


При цьому 43,9% і 44,7% опитаних відповіли, що в цілому позитивно відносяться відповідно до Медведєва і Путіна, 39,3% і 36,4% - нейтрально, 14,3% і 16,4% - в цілому негативно, 2,5% - затруднялися з відповіддю.


"Після підписання "харківських угод", після тих проривів у зовнішній політиці нічого, по суті, не сталося", - пояснив такі дані соціолог компанії Research & Branding Group Євген Копатько.


Він також зазначив, що за час, який минув після підписання "харківських угод", жодних серйозних проектів, зокрема, економічних, між Україною і Росією не було.


У свою чергу, глава правління Центру прикладних політичних досліджень Пента Володимир Фесенко назвав одним з чинників такої оцінки респондентів охолодження до чинної української влади.


"Відбувається охолодження відношення до нинішньої української влади, воно стає критичнішим і переходить не прямо, а опосередковано на оцінку українсько-російських взаємин", - сказав він.


При цьому Фесенко зазначив, що це не головний чинник, що впливає на оцінку двосторонніх українсько-російських стосунків.


Опитування проводилося з 1 по 10 лютого поточного року в 24 областях України і Криму. Опитано 2078 осіб, помилка вибірки складає 2,2%. Опитування проводилося в рамках проекту Українсько-російські відносини. Рік після зміни влади в Україні.


Як повідомлялося, майже три чверті росіян (72%) у січні заявили, що ставляться до України добре. Рік тому про це заявляло трохи більше половини громадян РФ (52%), повідомляють соціологи Левада-центру.


Джерело:


ЗАХІД-net

Немає коментарів: