вівторок, 26 квітня 2011 р.

27.04.2011р. Б. / У храмовий празник Патріаршого собору Глава УГКЦ висловив надію на Пасхальну переміну українців до єдності

Патріарх

«Наша Церква, яка першою почала будувати храм Воскресіння Христового у Києві, хоче бути першою у любові. Серед усіх братів, до яких Господь Бог нас сьогодні покликає, ми хочемо бути першими носіями тої доброї звістки Воскресіння Христового, яка може і повинна перемінити усіх наших братів – спадкоємців Київської Церкви. А та внутрішня переміна і першість у любові, за яку ми всі повинні змагатися, буде добрим початком для побудови Єдиної Помісної Церкви, єдиного Божого люду в краї на Київських горах».


Про це Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав сказав під час Архиєрейської Божественної Літургії з нагоди храмового празника у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві. В урочистій Службі Божій за участю жертводавців храму та вірних Церкви з Предстоятелем УГКЦ співслужили Владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії, Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, та священики.


«Сьогодні в особливий спосіб ми просимо Господа Бога про те, щоби наш український народ, відновлений у дійсності Володимирового хрещення, з тих Святих гір стольного града Києва знову вийшов єдиним об’єднаним Божим людом! Не розрізненими племенами, які живуть в різних регіонах України, як дехто хоче нас так представити сьогодні світові, але єдиним Божим людом, який у Пасці Господній виходить як люд Божий і об’єднаний», – наголосив Першоієрарх Церкви.


Блаженніший Святослав порівняв український народ із вихідцями з Єгипту, тими розрізненими племенами, які внаслідок досвіду, невимовної визвольної дії Бога Ізраїля, перетворилися на єдиний народ. «Так само і ми з вами – перейшовши через хрещальні води Володимирового хрещення, тут, у цьому місці, коло берега Дніпра, вийшли єдиним народом», – сказав Глава УГКЦ.


«Недарма храм Воскресіння Христового сьогодні є осердям Єрусалима. Те місто завдяки Христовому воскресінню набрало іншого значення, іншого виміру теж недарма. Наш стольний град Київ називають українським Єрусалимом. І недарма у серці Києва постає храм Воскресіння Господнього», – підкреслив Блаженніший Любомир, зауваживши, що цей наш храм Воскресіння спонукав інших наших братів подумати про будівництво теж храму Воскресіння.


Першоієрарх Церкви вважає, ця подія має перемінити не лише Єрусалим на Святій Землі, а й Київ, у святій Українській землі: «Ми сьогодні просимо, щоб так як воскресіння Христове стало поворотним моментом в історії всього людства, щоб будівництво і освячення цього храму Воскресіння Христового тут, на берегах Дніпра, стало поворотним моментом не лише в історії нашої Церкви, а й всього українського народу», – підкреслив Блаженніший Святослав.


Предстоятель Церкви пригадав день 13 квітня 2004 року, коли Блаженніший Любомир започаткував повернення осідку Отця і Глави Української Греко-Католицької Церкви до Києва і виголосив унікальне слово, яке називалося «Один Божий люд у краї на Київських горах».


«У тому слові Блаженніший Любомир наче накреслив ту перспективу пасхальної переміни не лише нашої Церкви, а й всього українського народу. Бо в Христовій пасці, рухові від смерті до життя, та пасха стає вже не чимось зовнішнім, якоюсь зовнішньою переміною обставин чи угод, а реальною внутрішньою переміною Церкви і народу. Серед багатьох моментів такого переходу і переміни нашого народу і Церкви Блаженніший Любомир накреслив зокрема перехід від конфесійного взаємного поборювання між Церквами-спадкоємцями київського християнства до першості у любові», – наголосив Блаженніший Святослав.


Джерело:


Департамент інформації УГКЦ

Немає коментарів: