пʼятницю, 30 вересня 2011 р.

30.09.2011р. Б. / «Українська Греко-Католицька Церква в Центрі, на Півдні і на Сході України розвивається дуже динамічно», – Глава УГКЦ

«Українська Греко-Католицька Церква в Центрі, на Півдні і на Сході України розвивається дуже динамічно», – поділився своїми спостереженнями Блаженніший Святослав в інтерв’ю Громадському незалежному радіо в Чикаго (США). «Я б хотів, щоб наші миряни, молодь та ентузіасти з тої частини України (Сходу, Півдня та Центру. – Авт.) розрухали традиційні галицькі парафії, які потребують поштовху для активності», – висловив таке бажання Глава УГКЦ.
Окрім того, Предстоятель греко-католиків розповів, що дуже потрібним для УГКЦ є будівництво храмів. «Щоб відслужити Літургію, Церква орендує приміщення, і вірним дуже важко духовно та психологічно прийти і молитися в таких приміщеннях. Тому якщо ми збудуємо храми, то перейдемо новий етап нашої розбудови і нашого розвитку», – зазначив Блаженніший Святослав.
Нагадаємо, що Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, 22 - 27 вересня перебував з архипастирським візитом в США в рамках святкування 50-річчя заснування єпархії Святого Миколая УГКЦ м. Чикаго
Про візит Блаженнішого Святослава до Чикаго: привітання Глави УГКЦ та враження української громади дивитися тут.

Джерело: http://www.ugcc.org.ua/news_single.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=6123&cHash=a61a6738d94a1f2c93a4d4248a29eea8

вівторок, 6 вересня 2011 р.

06.09.2011р. Б. / Блаженніший Любомир: Найгірший осуд для нас, коли молоді люди кажуть: та вони такі самі, як ми

 
Для того щоб наша Церква могла жити, розвиватися та справді служити своєму народові, вона понад усе потребує осіб, які мають моральний авторитет. А такими в нашій церковній спільноті мають бути, власне, богопосвячені особи, як приклад та заохочення до справді християнського буття. 
 
Цю думку висловив Блаженніший Любомир (Гузар) у своїй доповіді «Чого Церква очікує від богопосвячених осіб у сучасному світі». Сам колишній Глава УГКЦ не зміг приїхати на Собор. Його доповідь відкрила другий день Патріаршого Собору, тема якого «Посланництво богопосвячених осіб». 

«Моральний авторитет – це не почесний титул, а результат дуже наполегливої, послідовної та сумлінної праці над собою, – зауважив духовний лідер УГКЦ. – Байдуже, чи люди називатимуть богопосвячених осіб моральними авторитетами, але важливо, щоб наші монахи та монахині, ченці та черниці, посвячені миряни ними справді були, щоби члени нашої Церкви – від найстарших до наймолодших – сприймали богопосвячених осіб як моральних авторитетів. А народ стосовно цього є непомильним».

Блаженніший Любомир також звернув увагу на питання зменшення кількості покликань. У деяких частинах УГКЦ ця проблема є особливо гострою, але брак приросту відчутний повсюди. Стосовно цього він сказав: «Нам бракує живих прикладів богопосвяченого життя, які, неначе магніт, притягали б вірних до наших монастирів, чинів, згромаджень та інститутів молодих людей». 

«Найгірший осуд для нас, коли молоді люди кажуть: та вони такі самі, як ми. Богопосвячені особи не повинні бути такими самими, як всі інші – вони повинні бути настільки кращими, щоб світська молодь не сміла себе до них прирівнювати чи злегковажити їхнім прикладом. Бо інакше наше майбутнє під знаком запитання», – підсумував Верховний Архиєпископ-емерит. Нагадаємо , з 31 серпня до 4 вересня в Прудентополі (Бразилія) відбувалась Vсесія Патріаршого Собору УГКЦ, присвячена богопосвяченому життю. На соборові наради прибули єпископи, священики, монахи та миряни УГКЦ з тридцяти архиєпархій, єпархій та церковних осередків в Америці, Європі, Азії та Австралії. Завданням Собору є створити необхідні умови для розвитку покликань до богопосвяченого життя та здійснення послаництва в Церкві та суспільстві. 

За матеріалами: Департамент інформації УГКЦ